header

Mindfulness / Mindfulness & eten

Mindfulness en eten

Iedereen houdt wel van lekker eten, maar wie staat er bij stil (al is het maar 1 minuutje)? Meestal eten we gehaast of voor de televisie, doen we ondertussen nog een paar andere dingen en kunnen meestal niet zeggen wat we geproefd hebben. Aan de hand van enkele tips leren we meer met aandacht te eten.

Enkele tips

  • Vermijd afleiding tijdens het eten

  • Neem kleine porties en kleine happen

  • Eet langzaam en kauw uitvoerig

  • Gebruik je zintuigen

  • Pauzeer regelmatig tijdens je eten

Dit zijn enkel tips, elke dag is anders! Wees mild voor jezelf en accepteer elke kleine stap die je zet om mindful te eten.

Naast het gevoel van honger, zijn er ook eetprikkels van buitenaf (het zien en ruiken van lekker eten) en van binnenuit (iets moeilijk moeten uitvoeren maar in plaats van er aan te beginnen ga je eerst wat energie opdoen door te eten). Belangrijk is dat je zulke triggers leert op te merken, soms zijn deze prikkels duidelijk te herkennen maar soms zitten ze wat dieper verborgen. Oefenen in het opmerken van deze triggers helpt om een keuze te maken of je echt wilt eten of dat je je op een andere manier kan tevreden stellen.

Mindful eten gaat niet vanzelf. Elke dag ga je moeten oefenen met aandachtsoefeningen en meditaties zodat je je lichaam beter leert voelen en je gedachten en emoties beter leert kennen. Hoe meer je gaat oefenen, hoe beter je aandacht zal werken waardoor de oefeningen een vaste waarde in je eetpatroon krijgen.

De training

Een mindfulnesstraining is een intensieve training van 8 aaneensluitende weken. We werken in een groep van 6 personen. Wanneer je je meer op je gemak of veiliger voelt in een 1 op 1 training kan dit ook.
Elke deelnemer/deelneemster engageert zich om alle samenkomsten bij te wonen. Tijdens deze samenkomsten worden nieuwe oefeningen aangeleerd. Bij elke sessie zijn er opdrachten voor thuis die geoefend kunnen worden en wordt er een meditatie-cd meegegeven, zodat het oefenen gemakkelijk verloopt. Daarnaast worden ervaringen met betrekking tot het oefenen uitgewisseld en besproken. We werken in een sfeer van wederzijds respect en vertrouwen. De training is geen praatgroep over persoonlijke problematiek noch een therapiegroep. Mindfulness is ook geen vervanging van therapie.
Elke week komen we één keer gedurende twee uur samen. De training bestaat afwisselend uit theorie en oefeningen op basis van interactie. In elke sessie wordt één bepaald thema belicht. Zo gaan we op zoek naar onze automatische patronen, leren we onze aandacht te richten op de ademhaling en ons lichaam, verkennen we onze grenzen en leren we mild zijn voor onszelf. Het accent wordt hier gelegd op het omgaan met eetgewoonten, voeding, beweging en acceptatie van jezelf. Er wordt meer met aandacht gegeten (en minder op automatische piloot), er wordt minder naar eten gegrepen in tijden van stress of moeilijke periodes en er is meer oog voor een gezonde eet- en levensstijl. Dit in combinatie met beweging en het accepteren van jezelf hoe je bent, verhogen de kwaliteit van je leven.
Het is geen dieetplan, maar een methode om anders om te gaan met eten en gezondheid.
Bewust en met aandacht in het leven staan kan je enkel leren door dagelijks één uurtje vrij te maken om Mindfulness te oefenen. Zo leer je Mindfulness in je dagelijks leven in te brengen.

Groep

Individueel

Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact op via het contactformulier of telefonisch op het nummer 0474/91 32 29.

Voor wie is Mindfulness en eten?

Mindfulness en eten is voor iedereen die:

  • Controle wil krijgen over eetbuien, chocoladeverslaving en/of chipsverslaving

  • Emotionele oorzaken wil aanpakken en niet de symptomen

  • Wil genieten van eten

  • Rust wil vinden als het over eten gaat